Hoivamuusikon höpinät – musiikki ja muistisairaat

Lokakuun lopulla avautui Malminkartanoon Päiväkummun uusi, muistisairauksien hoitoon erikoistunut palvelukeskus, jossa on neljä ryhmäkotia muistisairaille. Sen johdosta ajattelin muutaman sanasen tässä kirjoittaa aiheesta ”Musiikki ja muistisairaat”.

Sosiaalisessa mediassa leviää kaksi viraaliksi hitiksi ympäri maailmaa muodostunutta videota. Toisessa niistä yli 90- vuotias muistisairas, pyörätuolissa istuva entinen balettitanssija kuuntelee Tsaikovskin Joutsenlampea. Yhtäkkiä hän alkaakin tekemään balettiliikkeitä ja näyttää muuttuvan Odetteksi, primaballerinaksi esiintymislavalla ja silmät alkavat säkenöimään. katso video

Toisessa vastaavaksi viraalihitiksi nousseessa videossa muistisairaudesta kärsivä yli 80-vuotias entinen musiikinopettaja, alkaa improvisoimaan poikansa antamalla neljällä äänellä ja siitä syntyy huikea sävellys. Tässä pari esimerkkiä siitä minkälainen voima musiikilla voi olla muistisairaan elämässä. katso video orkestroitu versio

Itse olen työssäni kohdannut muistisairaita, jotka eivät juurikaan puhu, mutta pystyvät laulamaan ulkomuistista pitkiäkin pätkiä tutuista lauluista. Vastaan on tullut myös sellaisia, jotka eivät tiedä missä ovat ja mihin ovat menossa, mutta kun antaa kitaran käteen, niin kaikki tarvittavat soinnut löytyvät. Musiikkiin liittyvä tekeminen näyttäisi säilyvän muistissa, vaikka lähimuisti alkaisikin hiipumaan. Samoin olen huomannut musiikin rauhoittavan vaikutuksen.

Psykologian tohtori ja Helsingin Yliopiston apulaisprofessori Teppo Särkämö tutkimusryhmineen selvittää parhaillaan, millaisia tunteita ja omaelämäkerrallisia muistoja musiikki muistisairaassa voi herättää. Ryhmä tutkii, miten musiikkia voidaan hyödyntää hoidossa ja kuntoutuksessa. Tuloksia tästä tutkimuksesta raportoitanee reilun kahden vuoden päästä. Aikaisemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että musiikki herättää muistisairaassa tunteita, aktivoi psyykkisesti ja fyysisesti sekä toimii myös vuorovaikutuksen välineenä. Musiikin on todettu yleisellä tasolla tarkasteltuna vähentävän muistisairaan haasteelliseksi koettua käyttäytymistä, ilmeisesti vähentävän ahdistuneisuutta sekä mahdollisesti vähentävän kiihtyneisyyttä ja aggressiivisuutta. Hyviä tuloksia on saatu käyttämällä nimenomaan muistisairaan lempimusiikkia. Tässä kohtaa tärkeäksi asiaksi muodostuukin muistisairaan henkilön musiikkimaun ja musiikillisen historian tunteminen. Mikäli henkilö ei pysty itse kertomaan asiasta, voisivat omaiset valaista asiaa hoitohenkilökunnalle.

Tärkeässä asemassa on myös hoitohenkilökunnan ”salapoliisityö” eli yrittää havainnoimalla selvittää muistisairaan lempimusiikkia. Tutun laulun hyräileminen esimerkiksi hoitotilanteessa, voi rauhoittaa asukasta ja toimet sujuvatkin hienosti (hoivalaulu). Hoivamuusikon viikoittaiset vierailut ryhmäkodeissa ovat toki tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää ja vaikuttavampaa olisi, mikäli ohjattuja musiikkihetkiä olisi säännöllisesti, vaikka joka päivä. Taustamusiikki ei aja samaa asiaa, melkeinpä päinvastoin. Jatkuva hälinä voi aiheuttaa levottomuutta muistisairaassa. Kannustaisinkin sekä hoitajia (ja myös omaisia) järjestämään matalalla kynnyksellä musiikkituokioita. Ei tarvitse olla ammattilaulaja voidakseen ilahduttaa toista laulullaan. Tai voi vaikka yhdessä kuunnella musiikkia ja keskustella siitä sekä sen herättämistä tunteista ja muistoista (aktiivinen kuuntelu). Vaikka muistisairas ei enää seuraavassa hetkessä muistaisi äskeistä musiikkituokiota, saattaa sen vaikutus kuitenkin säilyä hyvänä tunteena ja mielenä koko päivän ja helpottaa nukahtamista.

Meille, jotka emme vielä ole hoivakotivaiheessa, kannustaisin tekemään musiikillisen testamentin, oman elämän soittolistan. Tällainen lista helpottaisi sekä omaisten että hoitohenkilökunnan työtä. Jos mietin itseäni, niin en todellakaan haluaisi kuulla mitä tahansa musiikkia siinä vaiheessa, kun en itse enää pysty ilmaisemaan tahtoani. No, en kylläkään ole vielä listaa tehnyt…

 

Toivon antoisia aikoja musiikin parissa!

Jyrki Myllylä

Hoivamuusikko

Hoitokoti Päiväkumpu

Linkkejä:

Muista tehdä musiikkitestamentti

Vakavasti muistisairas voi puhjeta lauluun

Muistisairaiden rauhoittavat ja unilääkkeet korvattiin musiikilla ja ulkoilulla

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *