Hyvää tarkoittavan asian puheeksi ottaminen voi joskus olla hankalaa. Tässä blogissa esitetään muutamia ajatuksia, joita voi käyttää taustatukena keskusteluun ikääntyneen ihmisen asumiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun liittyen.
Oman kodin ja asuinolojen toimivuus ja turvallisuus tukevat itsenäistä elämää, kun askel vuosien kuluessa lyhenee. Arjen sujuvuutta ja ikääntyneen toimintakykyä helpottavat riittävät tukipalvelut kotiin esim. ateria-, siivous, ja hoivapalvelut. Jokaisen henkilökohtainen elämäntilanne, toiveet ja tarpeet, kuitenkin vaikuttavat siihen, miten ja missä on hyvä asua. Onko oma koti edelleen se turvallisin, paras ja tarkoituksenmukaisin paikka asua ja elää merkityksellistä elämää? Läheinen ja kanssaihminen osoittavat rakkautta ja huolenpitoa ottamalla puheeksi ikääntyneen kanssa erilaiset asumisen mahdollisuudet viimeistään silloin, kun huolen hälytyskellot vilahtavat mielessä.
Valmistaudu etukäteen
Ennen keskustelua ota aikaa pohtia asioita, joista haluat jutella. Päätä etukäteen, millainen lähestymistapa sopii parhaiten tilanteeseen.
Ole empaattinen
Aisti herkästi mielialaa ja fiiliksiä. Käytä myötätuntoista kieltä ja ilmaise huolesi rakentavasti. Vältä syyttelyä tai sanojen valintaa, jotka voivat aiheuttaa puolustusreaktion.
Kerro huolestasi
Aloita keskustelu korostamalla omia havaintojasi ja kerro mistä olet huolestunut. Voit esimerkiksi sanoa, “Olen huomannut, että olet unohtanut joitakin asioita, ja se huolestuttaa minua. Jutellaanko näistä?” tai ”Olen huomannut, että ruoat ovat menneet vanhoiksi jääkaapissa. Haluaisin jutella ruokailun liittyvistä asioista”.
Kuuntele
Anna läheisesi kertoa omista tuntemuksistaan ja kokemuksistaan. Kuuntele avoimesti ilman keskeytyksiä ja osoita ymmärrystä. Kuuntele hänelle itselleen tärkeistä asioista. Kysy hänen omia toiveitaan, toteutuvatko ne tällä hetkellä? Tartu tästä konkretiaan ja kerro esimerkiksi Päiväkumpu Klubista, päivätoiminnasta tai hoitokodin palveluista.
Kunnioita ikääntyneen näkökulmaa
Kunnioita läheisesi näkemyksiä ja tunteita. Vie keskustelua hänen ehdoillaan, älä pakota. Huolen ilmaisu omassa kodissa asumisesta ja siellä selviytymisestä voi herättää puolustusreaktion ja pelon tulevaisuutta kohtaan.
Ehdota yhdessä selvittämistä
Mikäli olet ikääntyneen ihmisen läheinen tai asioiden hoitaja ja olet huolissasi hänen muistiinsa liittyvistä asioista, pyydä lupa varata aika muistitutkimuksiin ja tarjoudu mukaan terveyskeskukseen, muistihoitajan tai yksityisen geriatrin vastaanotolle. Voit sanoa esimerkiksi, “Olisi hyvä käydä lääkärillä yhdessä selvittämässä, mikä voisi olla taustalla.”
Muistiliitto on antanut vinkin, että terveydestä huolehtimisesta voi tehdä myös lahjan! Syntymäpäivälahjaksi voi antaa ajan terveystarkastukseen, johon sisältyy myös muistin huomioiminen. Esimerkiksi Amia Muistiklinikka tarjoaa monipuolisia asiantuntijapalveluita muistiasioissa.
Jos yksinäisyys harmittaa tai kaipaat juttukaveria ja seuraa, voi Päiväkumpu Klubi olla oiva ratkaisu. Siellä tapaa muita ikääntyneitä, pääsee harrastamaan kevyttä liikuntaa, pelailemaan ja siellä tarjotaan myös lounas & kahvi.
Ehdota, että selvitätte yhdessä sopivia senioriasuntoja / hoitokoteja. Varatkaa tutustumisaika ja käykää vierailulla sopivan tuntuisissa yksiköissä. Itse valitsemalla ja päättämällä muutosta hoitokotiin, saa varmemmin itselleen mieluisan loppuelämän kodin. Päättämällä itse, voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteen ja siihen, miten elää omaa vanhuuttaan.
Ole kärsivällinen
Muutto omasta kodista ja/tai avun tarpeen lisäämisen myöntäminen ovat suuria asioita ikääntyneen ihmisen elämässä. Jokainen käsittelee ja reagoi asiaan yksilöllisesti. Hyväksy, että toivottukin muutto senioriasumiseen tai hoitokotiin voi aiheuttaa myös läheisille odottamattomia tunteita, ”olenko tehnyt kaiken mahdollisen, onko ratkaisu oikea?”. Ota rohkeasti ajatuksesi puheeksi, jos haluat niitä jakaa.
Anna ikääntyneelle aikaa ja rohkaise päätöksiä hänen etunsa mukaisesti.
Tarjoa tukea
Tarjoa apuasi ja tukeasi, olipa kyse sitten lääkärikäynneistä, arjen järjestelyistä tai muista tarpeista.
Luo turvallinen ilmapiiri
Luo keskustelulle turvallinen ilmapiiri, jossa läheisesi tuntee olonsa hyväksytyksi ja ymmärretyksi. Jos tänään ei ole sopiva hetki, kokeile ensi viikolla uudestaan!
Hanki ammattiapua tarvittaessa
Jos tilanne vaatii, hanki ammattiapua, kuten lääkärin, sairaanhoitajan tai sosiaalityöntekijän apua. He voivat tarjota lisäohjausta ja tukea.
Muistathan, että kun olet huolissasi läheisesi tai kohtaamasi ihmisen hyvinvoinnista, terveydestä tai turvallisuudesta, voit tehdä hänestä huoli-ilmoituksen. Sosiaalitoimi tutkii tilanteen ja tarjoaa hänelle apua ilmoitusten perusteella. Helsingin kaupungin Seniori-info tarjoaa kiireetöntä neuvontapalvelua senioreille ja ohjaa palveluiden pariin. Hätätilanteisiin soita apua 112.
Tärkeintä on ilmaista huolesi ja tarjota tukea avoimesti. Esim. muistisairaudet voivat olla monimutkaisia ja ammattilaisen apu on tärkeää diagnoosin ja asianmukaisen hoidon saamiseksi.
Muutto omasta kodista hoitokotiin on monille yksi elämän suurimmista luopumisista, mutta se avaa myös uuteen elämänvaiheeseen turvaa, osallisuutta ja mahdollisuutta nauttia elämästä. Luopumisen pelkoa kannattaa ymmärtää, tukea ja rohkaista kokeilemaan esim. lyhytaikaista asumista senioriasumisessa tai hoitokodissa.
Moni toteaa hoitokotiin muuton jälkeen, että tämä päätös olisi pitänyt tehdä aiemmin. Hoitokodissa puolison/lapsen/ystävän ei tarvitse olla enää hoitaja, vaan saa olla jälleen läheinen/ rakas ihminen ja nauttia yhdessäolosta.
Myös Päiväkummun yhteystiedot voi antaa tuen/avun tarvitsijalle tai pyytää saada välittää vanhuksen/läheisen yhteystiedot, niin otamme häneen yhteyttä. Haluamme olla yhdessä läheisten kanssa rakentamassa asukkaillemme hyvää, elämäniloista elämää.
Jaana Sulkava
Asiakassuhdevastaava, Hoitokoti Päiväkumpu Oy
p. 050 400 1236
asukkaaksi@paivakumpuhoiva.fi