Meistä useimpien kohdalle tulee ennemmin tai myöhemmin tilanne, jolloin on pakko katsoa totuutta silmiin: äitini ja isäni ovat tulleet vanhoiksi. Ja vaikka heissä riittäisi suomalaista sisua pienen kylällisen verran, ei keho enää jaksa samalla tavalla kuin ennen. Huoli rakkaiden vanhempien pärjäämisestä kasvaa ja pitää ottaa selvää erilaisista tukipalveluista. Mutta mitä palveluita äiti tai isä sitten tarvitsee? Ja mitä eri palvelut ja käsitteet käytännössä tarkoittavat?
Kotisiivous on helppo tapa keventää arjen töistä
Hoivapalveluiden tarve alkaa usein siitä, ettei vanhempi jaksa enää yksin siivota kotia. Asunnon imuroiminen ja moppaaminen on vaivalloista ja vie paljon voimia. Säännöllisestä kotisiivouksesta voi tällöin olla arjessa iso apu. Ulkopuolisen ihmisen ottaminen omaan kotiin on iso askel ja voi alkuun tuntua haastavalta. Vähitellen joka toinen viikko poikkeavasta siivoojasta tulee kuitenkin tuttu ja turvallinen, ja pian muutakin apua on helpompi ottaa vastaan.
Kotihoito auttaa pärjäämään kotona monipuolisen tuen turvin
Kotihoito tarkoittaa, että kotiin on mahdollista saada tukea viikoittain, päivittäin tai jopa useita kertoja päivässä. Suihku- ja kauppa-avun lisäksi kotihoidosta saa tukea esimerkiksi lääkehoitoon, yksinäisyyden lievittämiseen ja turvallisuuden lisäämiseen.
Lisäksi kotihoidon ammattilainen auttaa pohtimaan, mitä mahdollisia apuvälineitä ja pieniä kodin muutostöitä tarvitaan, jotta vanhemman turvallista kotona selviytymistä voidaan tukea. Muutostyöt voivat olla esimerkiksi kynnysten poistoa ja valaistuksen lisäämistä. Arjen avuksi on myös mahdollista hankkia erilaista teknologiaa turvapuhelimesta ovihälyttimeen ja tilata tukipalveluna muun muassa ateriapalveluita säännöllisesti.
Palveluasumisessa oma koti on palvelujen läheisyydessä
Vanhemman avun tarve saattaa kasvaa hiljalleen tai akuutistikin niin suureksi, että edes ammattilaisen useampi päivittäinen käynti kotona ei enää riitä. Tällöin palveluasuminen on yksi vaihtoehto. Tämä tarkoittaa asumista sellaisessa talossa, jossa asukkaalla on oma asunto, mutta samassa talossa on saatavilla esimerkiksi ateriapalvelua, hoitajan palveluita sekä siivouspalvelua. Palveluasuminen edellyttää jonkin verran itsenäistä toimintakykyä ja muistia.
Tehostettu palveluasuminen tarjoaa ympärivuorokautisen avun ja hoivan
Ympärivuorokautinen tehostettu palveluasuminen hoitokodissa tarjoaa asukkaalle nimensä mukaisesti hoitajan apua, tukea ja valvontaa läpi vuorokauden. Asukkailla on hoitokodissa käytössään yleensä oma huone sekä yhteisiä tiloja kuten olohuone ja ruokatilat. Hoitokoti tarjoaa erilaista sisältöä päiviin ja tietysti seuraa muista kodin asukkaista ja henkilökunnasta. Omaiset ovat lämpimästi tervetulleita mukaan hoitokodin arkeen ja juhlaan kaikkina vuoden päivinä.
Palveluseteli mahdollistaa yksityisten hoivapalvelujen ostamisen
Kaikkia edellä mainittuja palveluita tuottavat sekä yksityiset palveluntuottajat että kunnat, siivouspalvelua lukuun ottamatta. Pääkaupunkiseudun kunnasta riippuen kotisiivoukseen, kotihoitoon, palveluasumiseen ja tehostettuun palveluasumiseen on mahdollista saada kunnan palveluseteli ja valita itselleen mieluisa palveluntuottaja kunnan palvelusetelituottajien listalta. Palvelusetelin saaminen edellyttää kunnan tekemää palveluarpeen ja tai hoitotarpeen arviointia. Yksityiset palvelut eivät ole tulosidonnaisia toisin kuin kunnan tuottamat palvelut. Asiakkaan omavastuu on palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus.
Hoitokoti Päiväkummusta saat neuvontaa hoivapalveluiden valintaan
Hoitokoti Päiväkumpu -konserni tuottaa yksityisiä hoitokoti-, kotihoito- ja kotisiivouspalveluita pääkaupunkiseudulla. Saat meiltä henkilökohtaista neuvontaa avun tarpeen kartoittamiseen ja sopivien palveluiden valintaan.
Hoitokotien paikkatiedustelut ja neuvonta:
Jaana Sulkava
050 382 0616
jaana.sulkava(at)hoitokotipaivakumpu.fi
Kotihoidon tiedustelut ja neuvonta:
Aija Jacobsson
050 400 1236
aija.jacobsson(at)paivakummunkotihoito.fi
Kotisiivouksen tiedustelut:
Anne-Mari Ahtiainen
050 421 3789
asiakaspalvelu(at)helmikodinhoito.fi